Steeds meer mensen hebben diabetes mellitus - ook wel bekend als "type 2" diabetes -. Als deze stofwisselingsziekte onbehandeld blijft, kunnen de gevolgen verwoestend zijn.
Diabetes type 2 is een chronische stofwisselingsziekte die steeds meer voorkomt, vooral in westerse landen. De ziekte wordt gekenmerkt door een verhoogd suikergehalte in het bloed.
De oorzaak van dit type diabetes is meestal een combinatie van erfelijke aanleg, een ongezond dieet en een gebrek aan lichaamsbeweging - een gevaarlijk mengsel dat uiteindelijk leidt tot gevaarlijke insulineresistentie.
Iedereen die al aan diabetes mellitus lijdt - of vreest tot een risicogroep voor de ziekte te behoren - wil natuurlijk weten hoe de ziekte zich ontwikkelt. Dit is snel uitgelegd - bij diabetes mellitus is de functie van het vitale hormoon insuline verstoord.
Het wordt geproduceerd in de bètacellen van de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. Na de inname van voedsel geeft het lichaam de op deze manier geproduceerde insuline af aan de bloedbaan - het zorgt er nu voor dat de "suiker" uit voedsel (in dit geval glucose of druivensuiker) wordt vervoerd naar waar het nodig is (bijvoorbeeld naar de spieren, hersenen of lever).
Suiker is belangrijk voor het leveren van vitale energie. Omdat insuline onvoldoende kan worden opgenomen door diabetici, blijft het in de bloedbaan in plaats van naar de juiste plaatsen in het lichaam te worden getransporteerd. Dit staat bekend als "insulineresistentie".
De alvleesklier reageert onmiddellijk en produceert nog meer insuline om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen. Dit heeft echter gevolgen - de bètacellen raken "verlamd" en kunnen na verloop van tijd steeds minder van het hormoon produceren, wat resulteert in een "relatief" insulinetekort. De insuline die de cellen produceren is niet langer voldoende. Het resultaat is een permanent verhoogde bloedglucosespiegel, wat ernstige gevolgen kan hebben.
De gevolgen van een te lang of permanent verhoogde bloedsuikerspiegel kunnen verwoestend zijn. Deze omvatten onder andere
Het is daarom belangrijk dat de ziekte zo snel mogelijk door een specialist wordt "aangepast" en met medicijnen wordt behandeld.
Veel patiënten vragen zich terecht af of de ziekte te genezen is. Het goede nieuws is dat dit type diabetes kan worden genezen.
De typische leeftijd voor diabetes type 2 is in de midden- of late levensfase, maar ook steeds meer jonge mensen ontwikkelen de stofwisselingsstoornis.
Dit komt vooral door een ongezond dieet en te weinig beweging. Dit leidt al snel tot overgewicht, een risicofactor voor diabetes mellitus.
Hoe uit diabetes type 2 zich eigenlijk? De symptomen van veel diabetici zijn zo onopvallend dat veel patiënten ze nauwelijks opmerken. De algemene tekenen van de ziekte zijn echter
De symptomen lijken op het eerste gezicht misschien niet al te dramatisch, maar de complicaties die de ziekte kan veroorzaken zijn dat zeker wel (zie hierboven). De ernst van diabetes type 2 hangt daarom vooral af van de vraag of er snel passende maatregelen worden genomen.
Tot slot is de langetermijnglucosewaarde van diabetici permanent verhoogd - deze waarde wordt beschouwd als een soort "langetermijngeheugen" van de bloedsuiker en ligt bij gezonde mensen tussen de vier en zes procent. Bij type 2-diabetici is deze waarde echter aanzienlijk verhoogd en ligt meestal boven de 8 procent, hoewel deze waarde bij ouderen nog als acceptabel kan worden beschouwd.Jongere diabetici bij wie de glucosewaarde op de lange termijn tussen 6,5 en 7,5 ligt, worden geacht goed onder controle te zijn.
De officiële "Diabetes type 2 richtlijn" stelt dat de basis van de behandeling van type 2 diabetes een aanpassing van de levensstijl moet zijn - vooral met betrekking tot voeding en lichaamsbeweging. De glucosewaarden op lange termijn moeten om de drie maanden worden gecontroleerd. De arts en de patiënt beslissen samen welke medicatie indien nodig moet worden gebruikt.
Diabetes type 2 kan dus onder controle worden gebracht met de juiste levensstijl en, in veel gevallen, met behulp van effectieve medicatie. De meest voorgeschreven medicijnen voor diabetes mellitus zijn in de eerste plaats.
Als je diabetes type 2 hebt, moet je geen experimenten of huismiddeltjes proberen - zoek in plaats daarvan gekwalificeerde medische hulp.
Of je nu op zoek bent naar een eerste behandeling of je recept wilt vernieuwen. DoktorABC kan je helpen - eenvoudig, snel en online.
Bezoek de behandelingspagina, start het online consult en vul een discrete gezondheidsvragenlijst in.
Via beveiligde online communicatie zal een bevoegde arts een diagnose stellen en indien nodig een recept voorschrijven.
De behandeling wordt vervolgens binnen 24 tot 48 uur gratis en discreet verpakt op het door jou gewenste adres bezorgd.
Om speciale aanbiedingen en een VIP-behandeling te krijgen: