Gewichtsverlies

 

Tabletten om af te vallen

Iedereen die overtollige kilo's kwijt wil, heeft tegenwoordig een hele reeks opties. Tabletten voor gewichtsverlies kunnen een aanvulling zijn op een dieet of een uitgebreid programma dat ook lichaamsbeweging en slaapgewoonten omvat. Ze maken het veel gemakkelijker om gewicht te verliezen.

Wanneer u Alli zonder recept moet innemen

Alli

Kann ich Ayurslim 2024 ohne Rezept in Netherlands kaufen?

Ayurslim

Wanneer u Hoodia zonder recept moet innemen

Hoodia

Orlistat zonder recept?

Orlistat

Wanneer u Xenical zonder recept moet innemen

Xenical

 

Wie kan baat hebben bij afslanktabletten?

Afslanktabletten zijn in de eerste plaats bedoeld voor mensen met gezondheidsproblemen die samenhangen met ernstig overgewicht. De meest gebruikte maatstaf om te bepalen of iemand baat kan hebben bij afslanktabletten is de body mass index (BMI).

Als iemand een BMI van meer dan 30 heeft, of als er sprake is van andere gezondheidsproblemen zoals diabetes of hoge bloeddruk met een BMI van ten minste 27, is het voor de meeste patiënten raadzaam om tabletten te gebruiken als ondersteunende maatregel bij het afvallen.

Deze medicijnen zijn niet geschikt voor iedereen met een hoog BMI omdat ze ook bijwerkingen hebben. Zelfs degenen die geen afslankpillen kunnen gebruiken, hebben de optie om hun dieet en andere leefgewoonten te veranderen of een operatie te ondergaan om hun gewicht onder controle te krijgen.

Hoe werken afslankpillen en welke bijwerkingen kunnen ze hebben?

De meeste voorgeschreven afslankpillen richten zich op gebieden in de hersenen die het hunkeren naar voedsel reguleren. Ze verminderen de eetlust. Sommige uitzonderingen (zoals orlistat) werken door de vetopname uit voedsel te verminderen.

Hoe effectief zijn medicijnen om af te vallen?

De meeste gebruikers die langer dan twaalf weken consequent een voorgeschreven afslankpil gebruiken, ervaren een aanzienlijk groter gewichtsverlies dan gebruikers van conventionele methoden.

Volgens een onderzoek dat in 2022 door Amerikaanse wetenschappers werd uitgevoerd en in het tijdschrift Obesity werd gepubliceerd, wordt het fysiologische effect van de medicatie versterkt door een placebo-effect en verhoogt alleen al het feit dat de pillen worden ingenomen de kans op een succesvol dieet.

Mensen die bij het afvallen tabletten combineren met leefstijlveranderingen, verliezen meestal meer gewicht dan mensen die alleen een paar leefstijlgewoonten veranderen.

De ervaring leert dat medicatie het lichaamsgewicht in een jaar met gemiddeld drie tot vijf procent vermindert.

Dit lijkt op het eerste gezicht misschien niet dramatisch, maar vijf procent gewicht verliezen en het gewichtsverlies vasthouden heeft veel voordelen voor de gezondheid, zoals voor de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte.

Mogelijke bijwerkingen van afslanktabletten

Lichte bijwerkingen zoals misselijkheid, constipatie en diarree komen vaak voor bij afslanktabletten. Bij de meeste medicijnen verminderen deze bijwerkingen na verloop van tijd. Ernstige bijwerkingen van afslankpillen zijn zeldzaam.

Toch is het belangrijk om samen met een arts een behandeling te plannen om de voordelen en risico's van de individuele medicijnen te vergelijken.

Verschillen tussen receptplichtige en vrij verkrijgbare afslankpillen

Tabletten zonder recept voor gewichtsverlies, zoals capsules met een lage dosis orlistat van leveranciers zoals Hexal of ratiopharm, zijn minder goed onderzocht dan geneesmiddelen op recept.

Er zijn weinig gegevens beschikbaar, vooral over de effecten op lange termijn.

Hetzelfde geldt voor afslanktabletten van leveranciers als Formoline, Refigura en XLS.

Zogenaamde formulediëten (bijv. Slimfast, Bodymed, Optifast) maken voornamelijk gebruik van een caloriearm poeder dat wordt gemengd met vloeistof.

Ze helpen veel gebruikers om snel af te vallen, maar mogen slechts gedurende een beperkte periode worden gebruikt. Ze hebben vaak bijwerkingen zoals constipatie.

Voedingssupplementen bevatten voornamelijk vitamines of mineralen die worden verondersteld te helpen bij het afvallen.

Ze hoeven geen officiële toelatingsprocedure te doorlopen en zijn daarom qua werking niet te vergelijken met receptgeneesmiddelen.

Een vrij verkrijgbaar afslankmiddel wordt meestal korter gebruikt dan een voorgeschreven afslankpil en het gebruik ervan staat niet onder toezicht van een arts.

Dit leidt vaak tot een jojo-effect: veel gebruikers die pillen slikken om af te vallen, komen er na een kuur snel weer bij.

Welke afslanktabletten zijn verkrijgbaar?

De meeste afslanktabletten bevatten een van de volgende actieve ingrediënten:

Orlistat

De werkzame stof orlistat zorgt ervoor dat ongeveer een derde minder vet wordt opgenomen uit voedsel.

Zoals gezegd is orlistat ook zonder recept verkrijgbaar als afslankpil in een lage concentratie. Het bekendste preparaat met deze werkzame stof is Xenical. Er zijn ook generieke middelen verkrijgbaar van fabrikanten als Sandoz en ratiopharm.

Orlistat heeft het voordeel dat het de levenskwaliteit van de gebruiker niet aantast. Dit wordt gecompenseerd door frequente maag- en darmklachten als bijwerking.

Phentermine-topiramaat

Phentermine-topiramaat is een combinatie van een geneesmiddel voor gewichtsverlies genaamd phentermine en een anticonvulsivum genaamd topiramaat.

Deze combinatie van werkzame stoffen heeft een schadelijk effect op het cardiovasculaire systeem en kan de psyche aantasten. Daarom is het niet toegestaan in de EU.

Bupropion - naltrexon

De combinatie bupropion-naltrexon wordt niet alleen gebruikt om diëten te ondersteunen, maar ook om verslaving aan alcohol, sigaretten of opioïden te behandelen. Het bevat het antidepressivum bupropion.

Volgens de resultaten van verschillende onderzoeken leidt deze combinatie van werkzame stoffen tot een gemiddelde extra gewichtsvermindering van vijf kilo per jaar.

Andere medicijnen die gewichtsverlies bevorderen

Naast tabletten om af te vallen, zijn er verschillende effectieve medicijnen die geïnjecteerd kunnen worden. De bekendste hiervan is liraglutide:

Liraglutide: injectie als alternatief voor de pil

Liraglutide (bv. Saxenda) wordt ook gebruikt om diabetes te behandelen. Het leidt tot een extra gewichtsverlies van ongeveer tien procent.

Tegenover de grote effectiviteit staan mogelijke ernstige bijwerkingen op de spijsvertering en de psyche. Liraglutide wordt eenmaal daags toegediend als injectie.

Semaglutide

Semaglutide werd oorspronkelijk gebruikt om diabetes type 2 te behandelen. Het wordt eenmaal per week toegediend als injectie.

Het wordt beschouwd als zeer effectief in het ondersteunen van gewichtsverlies, maar kan bijwerkingen veroorzaken zoals misselijkheid, diarree en buikpijn.

Welke afslankmethoden zijn het meest geschikt in combinatie met afslanktabletten?

Dieet en lichaamsbeweging alleen kunnen je helpen gewicht te verliezen. In combinatie met afslankpillen leiden ze meestal tot nog betere resultaten. De volgende tips helpen je om het effect van de afslankpil van jouw keuze te optimaliseren:

Zoek een dieet dat bij je past

Bij het kiezen van een dieet is het belangrijk om een programma te kiezen met voedingsmiddelen die je lekker vindt. Als je van groenten houdt, kun je gemakkelijk overstappen op een vegetarisch dieet, en als je langere tijd niet kunt eten, probeer dan intermittent fasting.

Ontwikkel een uitgebreid plan dat dieet en lichaamsbeweging combineert

De beste resultaten op de lange termijn worden bereikt door naast het nemen van pillen om af te vallen ook je eetgewoonten te veranderen en nieuwe patronen van lichaamsbeweging te ontwikkelen. Dit geeft je meer controle over je gewicht.

Nauwkeurig dieet, beweging en gewicht documenteren

Als je precies weet waar je staat en hoe tabletten en verschillende maatregelen je gewichtsverlies beïnvloeden, zul je ook gemotiveerder zijn om een lang dieet vol te houden. Er zijn speciale smartphone-apps voor dit doel.

Verantwoording en wederzijdse steun

Een aantal psychologische onderzoeken heeft aangetoond dat de kans dat je doelen bereikt met minstens 65 procent toeneemt als je regelmatig verantwoording aflegt aan een ander.

Dit geldt ook voor dieet - en trainingsdoelen. Misschien kun je een partner vinden om elkaar regelmatig op de hoogte te houden van je vooruitgang op het gebied van gewichtsverlies.

Zijn afslanktabletten een oplossing voor de lange termijn?

Als er geen vervelende bijwerkingen zijn, kan het voor iemand aan te raden zijn om voor onbepaalde tijd tabletten te slikken om af te vallen.

Je moet altijd een arts raadplegen en goed in de gaten houden hoe de medicatie werkt. Als je na zes maanden niet minstens vijf procent van je oorspronkelijke lichaamsgewicht bent kwijtgeraakt, is dit meestal een teken dat de medicatie niet goed werkt of dat je moeite hebt om je aan het gekozen dieet te houden. In dat geval kun je een ander medicijn proberen.

Bronnen

Aanmelden

Om speciale aanbiedingen en een VIP-behandeling te krijgen:

©2024 - Online Dokter Nederland

NIEUWSBRIEF

Word lid van onze mailinglijst en ontvang updates over nieuwe producten en speciale aanbiedingen.