Haarverlies

 

Ernstige of extreme haaruitval

Haaruitval kan iedereen treffen en of je nu een man of een vrouw bent, de redenen kunnen verschillend zijn. Veel factoren spelen een rol. Enerzijds kan ernstige haaruitval erfelijk zijn, wat een groot deel van de oorzaken verklaart. Maar ook medicatie of invloeden van buitenaf kunnen deels verantwoordelijk zijn voor extreem haarverlies. Maar wanneer spreken we van plotselinge haaruitval - en vooral - wat kunnen we eraan doen?

Bestel Propecia Online Zonder Voorschrift

Propecia

Rogaine 2 verkrijgen zonder recept

Rogaine 2

 

Plotselinge haaruitval bij mannen en vrouwen

De technische term voor ernstige haaruitval is alopecia. Het treedt op wanneer er in een relatief korte periode grote hoeveelheden haar verloren gaan. Dit kan vooral het geval zijn als de haarwortels beschadigd zijn. Hierdoor verliezen ze hun verankering in de hoofdhuid en worden ze niet langer op hun plaats gehouden.

Haaruitval maakt geen verschil tussen geslacht of leeftijd. Zowel mannen als vrouwen kunnen op elke leeftijd last krijgen van ernstige haaruitval. Deze aandoening kan dus iedereen treffen. De oorzaak is meestal een beschadiging van de haarwortels. In gezonde toestand zijn deze stevig geworteld in de hoofdhuid. Er zijn echter veel externe factoren die de wortels kunnen beschadigen. In veel gevallen is een gebrek aan voedingsstoffen en mineralen de oorzaak.

Vrouwen hebben over het algemeen minder vaak last van haaruitval dan mannen. Vooral ernstig haarverlies bij mannen heeft meer verschillende oorzaken. Een gebrek aan zink of ijzer kan bijvoorbeeld een van de oorzaken zijn. Maar ook langdurige stress of erfelijkheid kunnen een rol spelen. Laten we de verschillende oorzaken eens nader bekijken.

Mogelijke oorzaken van ernstige haaruitval

Haar is een belangrijk onderdeel van ons sociale leven. Gezond haar is daarom belangrijk voor ons. We willen allemaal ons haar zo lang mogelijk houden. Verschillende redenen kunnen echter snel een einde maken aan dit voornemen. Het is niet eenvoudig om snel de oorzaak van plotselinge, ernstige haaruitval te achterhalen. Daarom hebben we hier een kort overzicht voor je samengesteld.

Medicatie

Hoewel ze niet meteen herkenbaar zijn als oorzaak, kunnen medicijnen een oorzaak zijn van ernstige haaruitval. Afhankelijk van de hoeveelheid en het type medicatie die wordt ingenomen, kunnen ze een grote invloed hebben op de haargroei. Het is vaak de combinatie van verschillende medicijnen die verantwoordelijk kan zijn voor extreme haaruitval. Praat daarom met je arts over deze mogelijkheid als je last hebt van haaruitval terwijl je medicijnen gebruikt.

Psychologische factoren

Onder de factoren die ernstige haaruitval kunnen veroorzaken, speelt de psyche ook een grote rol, ook al verwacht je dat vaak niet. Langdurige stress kan bijvoorbeeld ook ernstige haaruitval bevorderen. In dit geval moet je daarom een arts raadplegen zodat de volgende stappen kunnen worden besproken.

Invloeden van buitenaf en tekorten aan voedingsstoffen

Een andere oorzaak kunnen omgevingsinvloeden of een tekort aan voedingsstoffen zijn. Slechte luchtkwaliteit, milieugiffen en een tekort aan belangrijke vitamines en mineralen zijn factoren die kunnen leiden tot schade aan de haarwortels. Daarom moet een gezond, gevarieerd dieet met voldoende voedingsstoffen deel uitmaken van je dieet.

De schildklier als oorzaak van ernstige haaruitval

De schildklier speelt niet alleen een sleutelrol in de groei en stofwisseling van het lichaam. Hij is ook belangrijk voor de gezondheid van het haar. Als de schildklier bijvoorbeeld overactief is, komen er te veel hormonen vrij. Aan de ene kant kan dit zorgen voor een sterke haargroei, maar aan de andere kant worden de haren dunner. Hierdoor verliezen ze steeds meer hun stevigheid en kunnen ze zelfs in grotere hoeveelheden uitvallen.

In het geval van hypothyreoïdie vertraagt de haargroei aanzienlijk en wordt het haar broos. Het risico bestaat dat ze snel uitvallen. De eerste tekenen dat de schildklier een mogelijke oorzaak is: het haar aan de randen van de wenkbrauwen valt als eerste uit. Raadpleeg in dit geval een arts die je de juiste medicatie kan voorschrijven om je schildklier te behandelen.

De seizoenen: Ernstige haaruitval in zomer en winter

Het klinkt misschien vreemd, maar zelfs de seizoenen kunnen verantwoordelijk zijn voor haaruitval. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen. Hoewel het zelden voorkomt, kunnen mensen die al gevoelig zijn voor milieu-invloeden of een zeer gevoelig organisme hebben, er last van hebben. Maar hoe beïnvloeden zomer en winter deze aandoening?

Dat is eigenlijk heel eenvoudig uit te leggen: In de zomer komt het door de hitte. Hoge temperaturen gedurende een langere periode - in combinatie met sterke UV-straling - kunnen ervoor zorgen dat beschadigd haar broos en droog wordt. Bovendien tast de sterke UV-straling de al verzwakte haarwortels verder aan, wat vervolgens kan leiden tot meer haaruitval. Dit kan verbeterd worden door dalende temperaturen en minder zonlicht.

Maar de winter kan ook verantwoordelijk zijn. De kou kan fijn en gevoelig haar beschadigen en daarom is extra bescherming voor het hoofd hoe dan ook zinvol. In de zomer kan dit bijvoorbeeld een muts zijn. In de winter kan het haar ook beschermd en versterkt worden door een muts en regelmatige haarbehandelingen.

Wat te doen bij ernstige haaruitval?

Ernstige haaruitval treft heel wat mensen. Hoewel het vooral mannen zijn die last hebben van ernstige haaruitval, blijven ook vrouwen niet gespaard van extreme haaruitval.

Omdat de oorzaken echter uiteenlopend zijn, zijn er niet één, maar meerdere behandelingsmogelijkheden. Een gezond dieet is bijvoorbeeld de basis en zorgt ervoor dat belangrijke voedingsstoffen de haarwortels kunnen bereiken en versterken.

Behandeling met medicijnen is natuurlijk ook een optie. Deze aanpak wordt bijvoorbeeld aanbevolen als de schildklier de oorzaak is van ernstige haaruitval. Dit kan echter alleen worden bepaald in samenwerking met een arts.

Geschikte verzorgingsproducten kunnen ook helpen. Speciale shampoos met specifieke ingrediënten zijn ontworpen om de bloedcirculatie naar de hoofdhuid te verbeteren. Er worden bijvoorbeeld cafeïne, taurine, kamfer, berkenbladeren en andere stoffen aan de shampoos toegevoegd om de haarwortels van voedingsstoffen te voorzien en ze weer gezond, glad en glanzend te maken.

Aanmelden

Om speciale aanbiedingen en een VIP-behandeling te krijgen:

©2024 - Online Dokter Nederland

NIEUWSBRIEF

Word lid van onze mailinglijst en ontvang updates over nieuwe producten en speciale aanbiedingen.